Klasikinis ugdymas. Integruotas vertimų projektas ,,Posakis, kuris atitinka mano gyvenimo credo“

Klasikinis ugdymas. Integruotas vertimų  projektas ,,Posakis, kuris atitinka mano gyvenimo credo“

Pirmiausia mokiniams buvo pasiūlyta pasiaiškinti ką reiškia žodis credo? Kokiomis aplinkybėmis jis vartojamas? Kadangi nuo šių metų vyresniųjų klasių mokiniai mokosi lotynų kalbos, jiems nesunku buvo išsiaiškinti, kad šis žodis – tai lotynų k. veiksmažodis tikiu. Po to išsiaiškino, kaip šis žodis įsitvirtino mūsų kalboje dabartine reikšme. Iš pradžių credo buvo lotyniškas maldos „Tikėjimo išpažinimas“ pavadinimas. Ši malda prasideda žodžiu „ tikiu“, tad ir šio žodžio prasmė iš pradžių buvo religinė, ir tik vėliau ji įgijo gyvenimo principo, padedančio žmogui susitvarkyti su įvairiais tikrovės sunkumais, prasmę.

Gyvenimo credo – tai posakis, citata ar tiesiog protinga mintis, kuria paprastai vadovaujamasi gyvenime.

Pasirinktas gyvenimo Credo daug pasako apie žmogų: kas jam svarbu, kokia mintis jam padeda atsitiesti sunkiu laikotarpiu, kartais netgi atskleidžia gyvenimo tikslą.

Mokiniai domėjosi Antikos mąstytojų mintimis, rinkosi posakius, kurie jiems artimiausi, ieškojo lotyniško originalo, vertė į anglų bei rusų kalbas. Mokinius konsultavo lietuvių kalbos ir literatūros, anglų ir rusų kalbų mokytojos.

Verimų projekto rezultatai